Shared Flashcard Set

Details

Activitatea previzionala
definitii
9
Economics
Undergraduate 2
01/17/2009

Additional Economics Flashcards

 


 

Cards

Term
previziunea
Definition
Functie importanta a activitatii de conducere care presupune explorarea in timp pentru realizarea lucrarilor prospective, proces prin care se prefigureaza prin metode specifice dinamica, intensitatea, structura unor fenomene economice si sociale, precum si evolutia unor actiuni si efectele acestora.
Term
conjunctura
Definition
Termenul are semnificatia unei opinii bazate pe ipozete, supozitii si prezumtii, rezultand uneori chiar si din aparente si calcule probabilistice.
Term
prospectiva 
Definition
Lucrare prospectiva care consta intr-un studiu asupra viitorului, in ipoteza in care viitorul poate fi orientat, ceea ce inseamna ca deciziile actuale sa fie in functie de ideea care se formeaza despre viitor.
 
Metoda ofera indicii pentru organizarea prezentului in conformitate cu cerintele de viitor.
 
De regula studiile prospective pregatesc terenul pentru realizarea de prognoze, oferind o imagine logica dar sumara a  evolutiei in perspectiva a unor fenomene.
 
Term
predictie
Definition
A anunta ceea ce urmeaza sa se intample in mod implacabil independent de vointa noastra.
Term
pronosticul
Definition
Ipoteza referitoare la desfasurarea viitoare a unor evenimente si actiuni, ipoteza care de regula se  bazeaza pe intuitie, deductii logice si mai putin pe calcule.
Term
prognoza
Definition
Termenul se refera la o modalitate de anticipare si evaluare probabilistica a desfasurarii in viitoare a unor fenomene si procese economico-sociale, pornind de la conditiile conturate si modificarile previzibil a avea loc.
 
Prognoza este o determinare stiintifica cu grad ridicat de probabilitate a evolutiei posibile intr-un anumit domeniu si pe un interval de timp determinat numit orizont de prognoza.
 
Realizarea unor previziuni fundamentate stiintific presupune o serie de conditionari cum sunt tendintele conturate, factorii de influenta, conditiile de manifestare, marja de risc etc.
Term
clasificarea prognozelor
Definition
1. in functe de specificul fenomenelor investigate:
  • prognoze stiintifice sau tehnologice, care abordeaza probleme de cercetari stiintifice, tehnicii si tehnologiilor de fabricatie
  • prognoze economice care abordeaza diferite aspecte ale dezvoltarii economice
  • prognoze sociale care au ca obiectiv realizare de prognoze in domeniul demografic, calitatii vieti, invatamant
2. in functie de nivelul care se realizeaza (dupa sfera de cuprindere):
  • prognoze macroeconomice (economia nationala)
  • prognoze pe ramuri si subramuri de activitati (agricultura, industrie)
  • prognoze teritoriale (la nivelul unitatilor administrativ teritoriale)
  • prognoze microeconomice (la nivel de firma, institutie)
3. in functie de marimea orizontului de prognoza
  • prognoze pe termen scurt ( 1-2 ani)
  • prognoze pe termen mediu (5-10)
  • prognoze pe termen lung
Term
planificare(planuri)
Definition
Activitate previzionala deosebit de complexa care consta in anticiparea evolutiei in perspectiva a unui sistem economico-social.
 
Rezultatele activitatii de planificare este planul care poate fi definit printr-un sistem de deccizii sau orientari prin care se stabilesc niveluri, ritmuri, si proportii ale dezvoltarii viitoare astfel incat sa rezulte o activitate eficienta dpdv economic, tehnic, ecologic si social.
 
Planificarea in economie inainte de 1990 prezenta cel putin 2 deficienta respectiv: caracterul strict centralizat (existenta C.S.P) si caracterul imperativ, obligatoriu al planului.
 
Specialistii considera ca planificarea trebuie sa ocupe un loc important in activitatile previzionale cu 2 precizari:
  •  planificare sa se regaseasca indeosebi la nivel microeconomic, la nivel national, mentionandu-se doar pentru anumite domenii cum sunt: domeniu energetic si resurse primare, agricultura, invatament, protectia mediului, planificarea financiar-bugetar-monetara
  • planificarea sa aiba un caracter strict orientativ
Term

programarea

Definition
Itinerar care conduce spre un obiectiv prestabilit prin determinarea activitatilor si prioritatilor, mai concret consta in stabilirea drumului drumului ce trebuie urmat pentru atingerea obiectivelor propuse.
 
Pentru concretizarea activitatii de programare si planificare se utilizeaza marimile statistice, relative ale planului si anume:
 
1. marimile relative ale sarcinii de plan
 x pl/0= (x pl/ x 0)* 100
 x pl=  nivelul planificat pentru perioada urmatoare
 x 0= nivelul realizat in perioada urmatoare
 
2. marimile relative ale indeplinirii planului
 x 1/pl= (x 1/ x pl)* 100
 x 1= nivelul realizat efectiv
   
Supporting users have an ad free experience!